Fenomen punoletstva u Srbiji

Ovaj tekst je preuzet iz časopisa Doma učenika srednje PTT škole “Alo-alo”

Samo nek je veselo

Svaki povod je najbolji povod za slavlje. Naš narod voli da slavi, i da pravi i da ide na slavlja. Sa ukidanjem obaveznog vojnog roka, oduzet mu je deo tradicije, onaj dan kada će svetu pokazati da je njihov centar sveta, sin, stasao. Mladi su ostali uskraćeni za čitav niz slavlja i dobre zabave. Domišljat narod, kakav i jesmo, ubrzo je našao zamenu –  punoletstva. Ova zamena deluje kudikamo politički korektnija i rodno ravnopravnija, budući da i žensko čeljade dobija svoje slavlje.

Oproban recept

A recept je već oproban. Na spisku zvanica su svi – apsolutno svi kojih se domaćin i njegovi stasali tinejdžeri mogu setiti: od drugara, preko familije, pa sve do komšije sa kojima su u još uvek nerešenom i rastegnutom sudskom sporu. O hrani, tortama i muzici suvišno je pričati. Tada se ne štedi. A mladi uživaju, provode se i osećaju da se dešava nešto jako važno, presudno za njih i da već sledećeg dana oni neće biti oni isti kao juče, da su samostalniji, odgovorniji i nezavisniji.

Budući da u Domu žive učenici iz čitave Srbije, može se konstatovati da naši stanari tokom godine u kojoj postaju punoletni naprave pravu mini turneju po Srbiji.

bp

Crtice sa punoletstva

„ U januaru smo bili kod našeg druga Nikole na punoletstvu čak u Bjeljini. Mini bus je došao po nas. Proslava punoletstva je horskim pevanjem krenula već u vozilu, a nastavila se ludom zabavom u restoranu.“
A kada je polako šminka počela da bledi, a uredne lokne da se skupljaju u visoki rep, vreme je bilo za povratak.
„ Vratili smo se istim minibusom. Nikola nam je spakovao nešto pečenja za usput „da se nađe“. Čini mi se da nikada slađe nismo jeli.

Nevena Radovanović

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s