Sedam godina kasnije, od srca

Autorka ovog teksta Slobodanka Lazić, u Domu PTT je boravila od 2006-2010. godine. Diplomirala  je psihologiju, a trenutno se posvetila pružanju psihološke podrške devojkama i ženama i promovisanju njihovih prava.


Dragi mladi ljudi,

Prvi put pišem konkretno i ciljano za jednu starosnu grupu i moram priznati, teško mi je, mada nije bilo tako davno kada sam i ja bila u vašoj koži. Kao neko ko je već prošao kroz sve kroz šta vi sada prolazite, mogu da vam dam samo jedan provereno dobar savet i mnogo ličnih preporuka.

Morate biti svoji!

wpid-be_different-wallpaper-10435403

Bez obzira na školu, dom, roditelje, vaspitače, društvo – morate biti svoji. Vaš zadatak nije da budete lepši od…, bolji od…, pametniji od…, uspešniji od… Vaš zadatak je samo i isključivo da budete vi. Vi – onakvi kakvi jeste. Slušajte sebe. Bavite se onim što vama prija. Recimo, u modi je tenis, ali možda vi više volite ples. Bavite se plesom onda. To je za vas. Razumete me, zar ne? Šminkajte se ili se nemojte šminkati. Nosite uzanu ili široku garderobu. Slušajte pank, rok ili narodnjake. Čitajte knjige ili gledajte filmove. Bavite se ili se nemojte baviti sportom (mada svakom toplo preporučujem makar pola sata šetnje dnevno – da biste bili zdravi, snažni i u dobroj formi nije potrebno da budete Novak Đoković).

Budite svoji. Budite različiti. Furajte svoj stil. Sopstveni stil razmišljanja, ponašanja, odevanja. Znam da može biti teško, posebno u uzrastu u kojem ste sada, ali verujte, za 5, 6 ili više godina, vredeće vam i bićete ponosni na sebe. Najgore što sada možete uraditi je da budete “kao neko drugi”, iako to nekada deluje primamljivo, a sada je definitivno lakše. Nemojte ići linijom manjeg otpora. Borite se za sebe. Ne znam za vas, ali ja sam uvek volela izazove. Volela sam kada je malo teže, onda je ponos veći kada uspem u zacrtanom.

U redu je 🙂

Što se tiče preporuka, koje su potpuno lične i subjektivne, samo ću prekucati sve ono što bih sebi rekla da ponovo imam 15-19 godina (nešto od toga sam sebi govorila i tada, pa mi je jako slatko kada se setim).

U redu je. Svet neće stati zbog loše ocene. I dalje ste vredni i pametni mladi ljudi.

Učite za sebe, ne za ocenu. Bićete ponosni na sebe, a puni znanja kada izađete iz srednje škole.

Veza je pukla? U redu je. Stvarno će biti još mladića i devojka i mnoooogooo puta ćete se zaljubljivati. 

1

Navikavanje na internat može biti teško na početku, ali kako često kažem, to je jedna životna škola za koju ne dobijate ocenu ili diplomu, ali nepogrešivo znate da li ste prošli ili pali.

Prođite kroz što više sekcija i aktivnosti u domu. Makar jednom. Da vidite šta se to sve nudi. Učestvujte na svakoj manifestaciji u domu. Neverovatan je osećaj kada sa distance od nekoliko godina, ponovo pogledate “Male maturante” i vidite koliko ste u stvari bili savršena deca.

Srednja tehnička PTT škola jeste dobra. Nudi mnogo toga: opštu kulturu, stručna znanja i dobru osnovu za upis na strukovne škole i fakultete, za one koji imaju takve želje. Iskoristite to.

Iskoristite Beograd. Šetajte. Šetajte uveče. Šetajte vikendima. Možete se izgubiti i to je sjajno. Jedna od mojih najboljih drugarica danas, nekad je bila cimerka sa kojom sam se grozno slagala. Od starta smo čuvale jedna drugoj leđa, a jednom prilikom smo omašile Hram Svetog Save.  Eto, napisah i preživeh. I to se dešava. U redu je. 

Poštujte cimere/ke

Iskustvo života sa još 3, 4, 5 ljudi potpuno različitih naravi, prethodnih iskustava, vrednosnog sistema i navika je nezamenljivo iskustvo. Sada niste i ne možete biti svesni toga, ali vrlo brzo po izlasku iz doma uvidećete o čemu pričam. Vaši cimeri i cimerke su vam učitelji i učenici, dok ste vi njima istovremeno isto to. Moje cimerke su uz mene (nadam se) naučile da je odlično raditi vežbe, trčati svaki dan i koliko su žene jake. Ja sam uz njih naučila da je Zdravko Čolić super, da ne moram uvek biti u pravu, niti najglasnija i da je u redu pokazati emocije. Na koncu, ukoliko su od mene naučile makar petinu onoga što sam ja od njih, srećna sam.

revija-182
Ovo su  bile moje cimerke iz 210 , a ja sam prva s leve strane.

Moja soba 210

Da bih vam dočarala o čemu pričam, ukratko ću vam opisati moju sobu. Moja soba je bila 210. Tako da ako imate orman (ako ih nisu menjali, a nadam se da jesu) na kome piše Bokica, to bih bila ja.  Bilo nas je 6. Ne znam po kom sistemu su nas sastavili, ali nas 5 je prethodno imalo, kako bih rekla, u najmanju ruku ozbiljnu porodičnu/životnu dramu. Kao šlag na tortu došla je 6 – sva u roze. Roze pantalonice, roze kaputić, roze baletanke i roze telefon na preklapanje. Kakav smo miks bile. Ne znam koliko smo bile dobra kombinacija, ali jedno mogu da tvrdim, nije bilo glasnije sobe – ni kada smo se smejale, ni kada smo se svađale. Svaka se sa svakom svađala, posebno u prvoj godini i to je u redu.

Danas, toliko godina kasnije…  Jedna od nas se udala i zvala me na svadbu. Druga je poslala poruku na fejsbuku sa ciljem da se izvini za sve momente kada nije bila fer. Trećoj je umro tata, ja sam se javila njoj. Značilo joj je što tamo neka cimerka iz doma pomisli na nju. Četvrta, moja Marija, često se javlja, dolazi kod mene i ja idem kod nje (to je jedno od onih prijateljstava koje traju i traju). Peta, koja je sa mnom činila ubedljivo najgoru kombinaciju, javila mi se 6 godina posle izlaska iz doma, kada je nastupala u mom rodnom gradu. Mislite o tome. Možete se svađati sa cimerima i cimerkama, ali uvek povedite računa da budete ljudi.

One/oni su vam tu umesto porodice i biće vam puno srce kada ih se jednog dana setite.

I da vas ne bih više gnjavila… Svima vama koji ste već duže u domu, samo nastavite tako. Onima koji su u septembru tek krenuli i onima koji će tek doći – srećno!

Slobodanka Lazić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s