Dobrodošli u vaš novi dom

Zazvonilo je zvono za početak nove školske godine. Za novajlije koje napuštaju toplinu porodičnog doma ono označava novi početak. Dragi prvaci, mi smo nedavno prošli kroz sve to i znamo da vam nije lako, zato ćemo da vam objasnimo šta vas u novom domu čeka.

Aktivnosti-sekcije

multiple-sports

Dom vam pruža širok krug aktivnosti, preko umetničkih i sportskih sekcija, pa sve do onih na kojima se stiče znanje. Sekcije pre svega imaju za cilj druženje i upoznavanje. Ko zna, možda neko od vas i stekne simpatiju na njima. Pored druženja i upoznavanja, one mogu doneti i nagradne bodove koji se računaju prilikom upisa u dom. Svakog marta organizuje se Domijada – takmičenje u raznim oblastima poput glume, plesa, košarke, odbojke, fudbal, šahs, izbora za najkreativniji časopis i drugo. Pored već navedenih sekcija postoji i organizovan odlazak grupa na bazen. U našem domu postoji i učenički parlament i često se organizuju razna predavanja.

Manifestacije

Jednom mesečno u Domu učenika PTT škole organizuju se razne manifestacije. Prva koja vas očekuje jeste „Talenti i antitalenti“, koja je namenjena učenicima druge, treće i četvrte godine. Sledi „Pokloni se i počni“, manifestacija u kojoj učestvuju samo prvaci. Nakon toga na red dolazi maskenbal, karaoke, novogodišnja lutrija, sportska takmičenja vaspitnih grupa i literarni temat. Sve manifestacije su na dobrotvornoj osnovi, niko vas ne može naterati da učestvujete, vaspitači su tu da vas motivišu i pruže vam podršku. Osvajanjem nekog od prva tri mesta, ili pohvale, dobijate nagradne poene.

Vaspitači

Svaka vaspitna grupa ima svog vaspitača. Njihova uloga je da donekle zamene naše mame i tate. Neki su blagi, dok su neki veoma zahtevni, ali u suštini svi oni znaju da sagledaju problem iz ugla učenika. Veoma važnu ulogu ima i psiholog doma. Njoj se možete obratiti za pomoć, oko rešavanja trenutnog problema ili iz nekog drugog razloga. Ona je uvek tu da vas sasluša i, ako može, pomogne.

Zajednica

Vašu novu porodicu sačinjavaće još tri, četiri osobe iz drugih gradova. Naš motiv je isti, svi smo u domu radi srednjeg obrazovanja. Kako nedelje budu prolazile, sa nekima ćete se više slagati, a sa nekima slabije, važno je naći kompromis. Trenuci provedeni sa novim članovima porodice ostaće vam u najlepšoj uspomeni. Cimeri su tu da vas savetuju, kritikuju, pozajmljuju stvari. Na samom početku imate osećaj kao da ste na ekskurziji, ali veoma brzo shvatite da dom nije hotel.

Pravila

mWRUEFs.jpg

Pravila su ono što učenici najmanje vole u domu. Na početku će vam se činiti strašnim, ali vremenom svi se naviknu. Insistira se na poštovanju kućnog reda, dva puta dnevno vaspitači kontrolišu higijenu soba, postoji ograničeno vreme za uzimanje obroka u trpezariji, zabranjeno je napuštati dom nakon deset sati. Pored toga veoma je važno da poštujete vreme redovnog učenja. U domu se ne sme konzumirati alkohol, niti pušiti. Vređanja i fizički sukobi su strogo zabranjeni.  Ako ne poštujete domska pravila, pokreće se disciplinski postupak, a u zavisnosti od težine prekršaja sledi i kazna.

Nevena Radovanović

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s